5. Sänkt arbetsgivaravgift i glesbygdskommuner

Valfråga # 5. Utnyttja den gröna skatteväxlingen till att särskilt sänka arbetsgivaravgifterna i ekonomiskt utsatta glesbygdskommuner.

Med ökad produktion av biodrivmedel är landsbygden långsiktigt en vinnare med omställningen till en hållbar utveckling, med de nya arbetstillfällen som tillkommer och som i sin tur ökar behovet av kringtjänster. Men utifrån den redan utsatta situation som utflyttningskommuner redan befinner sig i är det rimligt att överkompensera för miljöskattehöjningar, vilket kan göras genom att särskilt sänka arbetsgivaravgifterna i glesbygdskommuner.

Idag debatterar jag landsbygdspolitik på Forumtorget i Uppsala kl. 16 mot LPo:s Claes Littorin. Även om våra partier står långt ifrån varandra uppskattar jag att LPo inte försöker härleda landsbygdens situation till invandringen. Urbaniseringen är ett globalt fenomen som finns både i länder människor flyr till och länder människor flyr ifrån.

Annons

Författare: Niclas Malmberg

Grön debattör och skribent, styrelseledamot i SVEF och entreprenör på Salsta slott - Alla tiders slott. Fd kommunalråd i Uppsala och fd riksdagsledamot.

%d bloggare gillar detta: