Pressfrihetens dag

Vad passar bättre så här på pressfrihetens dag än att sammanträda med den grundlagsutredning som bland annat tittar på möjligheterna att ge public service oberoende grundlagsskydd?

Läget för pressfriheten har i många länder försämrats kraftigt de senaste åren, bland annat i form av mord på journalister. Även läget i Sverige har försämrats. Norge har tagit över förstaplatsen i pressfrihetsrankingen till följd av utbredda hot mot journalister i Sverige.

Vad skulle hända om de politiska krafter som står för hotet och hatet mot journalister i Sverige hamnar i regeringsställning? En första åtgärd vore sannolikt politisk styrning av public service. Att public service oberoende från riksdag och regering inte bara regleras i lag, men i grundlag, är därför ett nödvändigt vaccin för att i alla fall göra det svårare att omvandla fri, obunden journalistik till en regeringstrogen propagandaapparat. Jag har därför varit pådrivande i att frågan om grundlagsskydd ska utredas, och att nu dessutom själv få vara med i denna utredning är hedrande. Men det är resultatet i slutänden som räknas, och jag är optimistisk att sju partier kommer att landa i ett kraftfullt lagskydd som stärker public service oberoende.

Annons

Författare: Niclas Malmberg

Grön debattör och skribent, styrelseledamot i SVEF och entreprenör på Salsta slott - Alla tiders slott. Fd kommunalråd i Uppsala och fd riksdagsledamot.

%d bloggare gillar detta: