Fimbulvinter – ny romansvit

År 536 och år 540 medförde stora vulkanutbrott att partiklar kastades upp i jordens atmosfär, som kom att reflektera bort solens värmestrålning under flera år. Somrarna i norra Europa blev kalla som vintrar. Begreppet Fimbulvinter antas syfta på denna tid, och betyder inte ”svinkall vinter”, utan att det är vinter fast det borde vara sommar. Flera år av vinter ledde förstås till missväxt, hunger och död. Många bygder norröver avbefolkades helt. Hur kom denna klimatförändring att omdana samhället?
 
Jag har i en triologi om Sveriges tidiga historia försökt att förklara de sägner som finns utifrån den kunskap arkeologin ger. Den första boken Fimbulvinter, avhandlar just resultatet av flera års missväxt pga kalla somrar. I den andra delen, Trälarnas uppror, får läsaren möta en förklaring till monumenten i Gamla Uppsala, dåtidens Uppsala. I den tredje delen, Slaget på Vänerns is, är det delar ur Beowulfkvädet som är i centrum för historien.

Här är länk till Fimbulvinter.

Annons

Författare: Niclas Malmberg

Grön debattör och skribent, styrelseledamot i SVEF och entreprenör på Salsta slott - Alla tiders slott. Fd kommunalråd i Uppsala och fd riksdagsledamot.

%d bloggare gillar detta: