Miljöpartiet fortsätter att göra skillnad

Med Miljöpartiets 40-årsfirande ser jag hur partister skriver det ena inlägget efter det andra om vilken postivt betydelse Miljöpartiet har haft under dessa år. Låt mig istället ge ett färskt exempel från kommunpolitiken i Göteborg.


Utbredningen av sjögräsängar minskar i allt snabbare takt globalt, bland annat på grund av övergödning. Längs den svenska västkusten har utbredningen av ålgräs minskat med omkring 60 procent sedan 1980-talet. Men på initiativ av Miljöpartiet, med Karin Pleijel i spetsen, har kommunfullmäktige i Göteborg i höst beslutat att skydda ålgräsängar längs kusten.
Att det är viktigt för att upprätthålla den biologiska mångfalden vet nog de flesta, eftersom ålsgräsängar är fortplantningsområden för många marina arter.

Men det är också en klimatfråga, då ålgräsängarna är viktiga för att binda kol. Och det är inga små mängder det handlar om. Forskning visar på så mycket som 260 ton kol per hektar, vilket är mer än vad som beräknas finnas på ett hektar svensk skogsmark.
Skriver mer om saken i Mat & Klimat:

Annons

Författare: Niclas Malmberg

Grön debattör och skribent, styrelseledamot i SVEF och entreprenör på Salsta slott - Alla tiders slott. Fd kommunalråd i Uppsala och fd riksdagsledamot.

%d bloggare gillar detta: