Minst genomtänkta kongressmotionen kanske också visar sig uppfylla ett syfte

Miljöpartiets kongress pågår för fullt, och den motion som diskuterats mer än någon annan är motionen om att öka svt:s rapportering kring klimatfrågan. Vill man vara snäll kan man säga att det inte var helt genomtänkt, men den riktigt positiva sak som finns att säga om att motionen har lagts – är att den visar att det i Miljöpartiet finns en stark ryggradsreflex för att försvara public service från politisk påverkan. Detta är inte första gången en illa genomtänkt motion läggs till en MP-kongress. Men aldrig förr har en motion internt genast mötts av sådant motstånd. Avståndstagandet mot några enskilda medlemmars tankegång har visats vara mycket kompakt. Och det är inte så konstigt. Miljöpartiet var det parti som 2014 förde upp på den politiska dagordningen att det är otillräckligt att public service oberoende gentemot riksdag och regering bara är garanterat i lag. Miljöpartiets åsikt är att frågan är så viktig att oberoendet måste skyddas i grundlag för att med säkerhet kunna överleva tillfälliga riksdagsmajoriteter som vill styra public service innehåll.

Förslaget om att föra in oberoendeskyddet i grundlag blev en del av januariavtalet 2019, och utifrån det var Miljöpartiets förhoppning att den då tillsatta grundlagsutredningen skulle kunna samlas kring sådant förslag. Men i slutänden var Miljöpartiet tyvärr enda parti i utredningen att reservera sig till förmån för förslag om att ge public service oberoende grundlagsskydd. Men det innebär inte att Miljöpartiet släpper frågan. Att till och med enskilda miljöpartimedlemmar i en kongressmotion talar i termer av politisk styrning av public service innehåll visar tvärtom att frågan är än mer angelägen än vad vi kanske föreställt oss. Kanske kan motionen därför bli den väckarklocka som övriga partier behöver för att hörsamma MP-linjen om att grundlagsskydda public service innehåll? I så fall har den fyllt en funktion!

Annons

Författare: Niclas Malmberg

Grön debattör och skribent, styrelseledamot i SVEF och entreprenör på Salsta slott - Alla tiders slott. Fd kommunalråd i Uppsala och fd riksdagsledamot.

%d bloggare gillar detta: